Kuka omistaa domainin? Näin selvität asian

Haluatko selvittää kuka omistaa domainin? Tässä artikkelissa näytän kuinka selvität verkkotunnuksen omistajatiedot nopeasti. Bonuksena näytän myös kuinka on mahdollista selvittää domainin omistajataho silloinkin kun domainin omistajatiedot ovat piilotetut maksullisen who is -suojauksen taakse.

Maatunnuksella kuten .fi varustetut verkkotunnuspäätteet

Suomalaisten .fi päätteisten verkkotunnusten omistajatiedot ovat aina julkisia. Voit tarkistaa  verkkotunnuksen omistajatiedot helposti Whois.com sivulla. Esimerkiksi alla olevassa kuvassa on hs.fi domainin omistajatiedot. 

Omistajatiedoilla viitataan nimenomaan kohtaan Holder. Välittäjä eli registrar on useimmiten aivan eri taho kuin domainin omistaja. Joskus näkee kuitenkin tapauksia, joissa verkkotunnus on rekisteröity välittäjän nimiin. 

Periaatteessa myös .fi päätteinen verkkotunnus on mahdollista rekisteröidä käyttämällä keksittyjä omistajatietoja. Tälla tavoin toimimalla verkkotunnuksen rekisteröijä tosin ottaa aikamoisen riskin, sillä väärällä henkilöllisyydellä rekisteröidyn verkkotunnuksen voi myös menettää helposti.

Kansainväliset verkkotunnukset kuten .com, .net ja .info

Kansainvälisten ICANN:in verkkotunnuspäättteiden omistajatietoja voi yrittää selvittää esimerkiksi Whois.com sivulla. Mikäli domainin omistaja on hankkinut verkkotunnukselleen maksullisen who is -suojauksen, niin siinä tapauksessa verkkotunnuksen omistajatiedot eivät ole näkyvissä. 

Vaikka omistajatietoja ei löytyisikään who is -haulla, niin joskus tiedot saattavat löytyä kuitenkin itse verkkosivustolta esimerkiksi yhteystietoja -sivun alta. Alla olevassa kuvassa on esimerkki sivustosta, jonka who is -tiedot ovat piilotetut who is -suojauksen taakse.

Kuinka sitten selvitän domainin omistajatiedot? ”Yksinkertaista, rakas Watson”

Domainin omistajatietojen selvittämiseen on olemassa erilaisia epäsuoria keinoja. Esimerkiksi domainin linkkiprofiilia tarkastelemalla saattaa selvitä jotain. Tässä esimerkin tapauksessamme verkkotunnuksen todennäköisimmän omistajatahon saa kuitenkin helpoiten selville tarkastelemalla lähemmin sivustolla olevia mainoksia. Tällä en tarkoita affiliate linkkejä vaan Google AdSense -mainoksia. 

Jokaisella Google AdSense tilillä on yksilöllinen julkaisijatunnus muotoa ca-pub-xxx. Sivustolla käytettävän julkaisijatunnuksen saa selville kun klikkaa hiiren oikealla painikkeella View page source ja sen jälkeen avaa hakukentän Ctrl-F. Hakukenttään voi syöttää ca-pub, jolloin julkaisijatunnuksen löytää helposti sivun lähdekoodista.

Kun julkaisijatunnus on selvillä, niin sen jälkeen on aika avata sivusto nimeltään spyonweb.com. Syöttämällä AdSense ID:n hakukenttään on mahdollista löytää kaikki sivustot, jolla kyseinen julkaisijatunnus on käytössä. Mikäli joukossa on esimerkiksi .fi päätteisiä verkkotunnuksia, niin niiden kohdalla omistajatiedot ovat julkisia ja hyvin todennäköisesti kaikilla sivustoilla on yksi ja sama omistaja.

  • Mikael
  • elokuu 2, 2018

Kirjoittajasta

Moi, olen Mikael Jukarainen, hakusanamarkkinoinnin konsultti ja affiliate -julkaisija.

>