Googlen manuaalisen roskasivutoiminnon korjaaminen

Hankin joulukuussa itselleni uuden domainin ja tammikuun lopussa asensin WordPressin ja lisäsin sivuston Search Consoleen. Tiesin etukäteen, että kyseessä oli vanha domain jo jostain 90-luvulta saakka. Domain tulikin hankittua sen erittäin vahvan linkki- ja ankkuritekstiprofiilin vuoksi. Tutkin ennen domainin hankintaa mielestäni aika tarkkaan sivuston aikaisemman historian Wayback Machinen avulla, mutta en kuitenkaan tarpeeksi tarkkaan.

Pelkkä roskasisältö!

Sivuston Search Consoleen lisäyksen jälkeen tarkistin rutiininomaisesti juttuja ja manuaaliset toimenpiteet kohdassa oli ilmoitus pelkkä roskasisältö. Tässä kohtaa huolestuin jo oikeasti sillä tiesin, että manuaalinen toimenpide on vielä vakavampi juttu kuin Googlen algoritmiin perustuvat pandat ja pingviinit.

Kävin uudestaan tutkimassa domainin historiaa Wayback Machinen avulla ja sieltä löytyikin yksi tallenne, jossa näkyi hakkeroitu sivusto.

Manuaalinen toimenpide tarkoittaa, että Googlen työntekijä on havainnut sivustolla Googlen verkkovastaavien laatusääntöjen rikkomuksia. Googlen algoritmit löytävät valtaosan roskasisällöstä ja huonontavat sen sijoitusta automaattisesti. Työntekijät käyvät läpi lopun sisällön manuaalisesti ja merkitsevät sääntöjä rikkovat sivut. Merkittyjen sivujen sijoitusta voidaan huonontaa tai ne voidaan poistaa Googlen hakutuloksista kokonaan.

Ensimmäinen yritys saada manuaalinen toimenpide poistettua

Laitoin Search Consolen kautta uudelleenarviointipyynnön sivustostani, jossa vetosin siihen, että kyseessä on juuri hankkimani domain ja uusi WordPress asennus. Vastaus uudelleenarviontipyyntööni tuli nopeasti heti seuraavana päivänä ja tulos oli sivustollasi on edelleen vakava roskasisältöongelma. Tässä vaiheessa ajattelin, että näinköhän tämä oli tässä ja ehkä en pääse manuaalisesta toimenpiteestä eroon.

Toinen yritys ongelman korjaamiseksi

Googlen vastauksessa ensimmäiseen uudelleenarviointipyyntööni vedottiin siihen, että pelkästään uusi sivustoasennus ei riitä vaan sivustolla tulee olla riittävästi käyttäjille hyödyllistä uniikkia sisältöä. Sivusto ei todellakaan ollut mikään tyhjä WordPress asennnus kun laitoin uudelleenarviointipyynnön vaan ulkoasu oli kunnossa ja sivustolla oli kuitenkin yli tuhat sanaa uniikkia sisältöä.

Uutta uudelleenarviointipyyntöä varten lisäsin kuitenkin sisällön määrän noin kolminkertaiseksi. Lisäksi kirjoitin vielä huomattavasti yksityiskohtaisemman saatekirjeen, johon laitoin vielä liitteiksi laskun domainista ja webhotellista sekä kuvankaappaukset who is tiedoista ja Wayback Machinen kautta löytyneestä hakkerointitapauksesta.

Googlen vastaus uudelleenarviointipyyntöön tuli tälläkin kertaa hyvin nopeasti ja uudelleenarviointipyyntö hyväksytiin! Se mitä tästä kaikesta tuli opittua on, että aikaisemmin käytössä olleen domainin historia kannattaa tutkia todella tarkkaan varsinkin jos maksaa siitä yhtään enemmän rahaa. Lisäksi Googlen toiminnasta jäi lopulta erittäin hyvä mieli ja selväksi kävi, että ongelmat ja niiden ratkaisut kannattaaa dokumentoida mahdollisimman hyvin sillä se edesauttaa ja nopeuttaa uudelleenarviointipyynnön käsittelyä.

  • Mikael
  • helmikuu 9, 2018

Kirjoittajasta

Moi, olen Mikael Jukarainen, hakusanamarkkinoinnin konsultti ja affiliate -julkaisija.

>